Møteplan 2024:

Del denne siden

20 mars: MØTE Sverre Jervell om nordmenn i Berlin Gjæstgiveriet

18 april: ÅRSMØTE Einar Aaraas om Fredrik Stang

23 mai: UTFLUKT: Kongsvinger festning og Kvinnemuseet

13 juni: SOMMERFEST: St. Hanshaugen i Oslo

23 til 25. august: LANDSMØTE i Bergen

5 september: MØTE Pål Bjerketvedt om Media og idrett

3 oktober: MØTE Anne Groth om Språk på en måte

24 oktober: UTFLUKT Ringnes Brygger i Oslo m/smaksprøver og pizza

20 november: JULEMØTE Majorstuen seniorsenter


Nordmenn i Berlin

20. mars er det møte kl 15.00 på Gjæstgiveriet. Sverre Jervell kommer. Han er diplomat og sikkerhetspolitisk forsker. Han var i en rekke år en nær medarbeider av Thorvald Stoltenberg og deltok i arbeidet med Stoltenbergs rapport om nordisk utenriks- og sikkerhetspolitisk samarbeid. Han har vært ministerråd ved den norske ambassaden i Berlin. Han er medlem av rådet i Norsk-Tysk Selskap og utgav boken Nordmenn i Berlin i 2007.

Munch i helvete

Edvard Munch i helvete – en utrolig historie  24. januar kl 15.00 på Stortorvets Gjæstgiveri. Ved sin død i 1944 testamenterte Edvard Munch, Norges største maler, berømt og beryktet, all kunst og alt han ellers eide til Oslo by. Det skulle han kanskje ikke ha gjort…

Stig Andersen laget filmen Munch i helvete som ble vist på NRK i 2018. Stig fortalte den utrolige historien om hvordan byen forvaltet det som er den største og mest verdifulle enkeltdonasjon i kunsthistorien.

Ytringsfriheten i 100 år

Kontroversielle ytringer i 100 år! Kjersti Løken Stavrum tok utgangspunkt i boka "Rabalder, kontroversielle ytringer gjennom 100 år" som hun har skrevet sammen med Trygve Aas Olsen. Her var det mye å ta av: pressefolk og prester, komikere og kunstnere, samenes kamp for sitt språk, rettssaken mot Agnar Mykle og forbudet mot Life of Brian, for å gi noen få smakebiter ­ på hvordan Norge fikk vid ytringsfrihet. Boka ble skrevet til norsk PENs 100-års jubileum i 2022.

Grafisk bransje og fremtiden

Dagens foredragsholder var Håvard Grjotheim. Han har ledet landets største trykkeribedrifter og er nå president for NOPA -–The printing Association for Norden og Baltikum. Han hadde litt av hvert å fortelle, både om overgangen fra papir til digital, trykkerienes skjebne og evne til omstilling, og tanker om det trykte ords framtid.

Årsmøte og Dagsavisen

Årsmøte først for presseveteranen. Deretter foredrag av Erik Foss Lysholm, enleder i Dagsavisen. Spennende å høre om tunge tider i papiraviser. Utrolig historie om høytflyvende planer og dype økonomiske daler. Samtidig kom meldingen om at storstreiken er over og at Arbeiderpartiet planlegger ny ledelse.

Jon Magnus: Brevet fra Amerika

Medlemsmøte med Jon Magnus 23. mars 2023

Det var trangt rundt bordet da kollega Jon Magnus kom på Stortorvets Gjæstgiveri. Jon hadde med seg den nyeste boka si, Brevet fra Minnesota, med undertittel I skyggen av den amerikanske drømmen, en sterk historie om norsk-amerikanere som aldri vendte hjem. Det var en veldig lydhør forening. Nesten alle i forsamlingen hadde en slektning i Amerika.

Styremedlem Harry Cleven har oversatt boken til engelsk.

Edda Espeland om XU

  1. oktober 2022:

Åsulv Edland skriver så fint om møtet på Stortorvets Gjæstgiveri: Presseveteranane hadde èin hyggeleg, interessant og lærerik ettermiddag på Stortorvets Gjestegiveri. Edda Espeland heldt eit langt og godt foredrag om den svært hemmeleg etterretningsorganisasjonen XU som leverte massevis av informasjon om tyskerane og nazistane sine aktivitetar under krigen. Organisasjon var svært hemmeleg også internt og svært stor utan at omfanget var kjent. Edda Espeland har skrive bok om XU. Hennes far var med her, men all informasjon var stempla hemmeleg mang år etter krigen så organisasjonen innsatsen den gjorde er ukjent for mange. Mange melde seg inn i NS for å avsløre fienden mens dei jobba med livet som innsats mot tyskarane og NS. Vi får håpa boka vil reinvaske folk som blei stempla som nazistar mens dei var krigsheltar. Som sagt èin fin ettermiddag på «Gjestegiveriet» med svært bra foredrag og god fiskesuppe i lag med mange gamle kjente. Eg fekk Hanne Løchstøer som borddame. Vi byrja samtidig i NRK hausten 1970!

Humørfylt samling på Stortorvets Gjæstgiveri - om brennevin

Lyng gin og pink gin
Foto: Harry Cleven

Lyng gin og pink gin
Foto: Harry Cleven

Odd Nelvik slo seg sammen med milliardæren Kjetil Holta, kjøpte opp Ole Puntervolds brenneri i Grimstad i 2014, og siden har de hatt kraftig vekst og pene resultater hvert eneste år. Det Norske Brenneri AS er Norges nest største brennevinsprodusent. I dag er Det Norske Brenneri mest kjent for sine håndverksprodukter; akevittene Arvesølvet, Arvesølvet Helt Klar, Høvding og Hellstrøm. I 2012 lanserte vi Norges først single malt whisky, kalt Audny. Oppfølgeren, Eiktyrne, kom i november 2015. Det året lanserte vi også et ny norsk gin – basert på norske bær og urter. Harahorn – Norwegian small batch gin – er en ekte håndverksgin. Det norske brenneris Harahorn-gin og Arvesølvet-akevitt har forsynt seg grovt med de gjeveste internasjonale prisene. I 2019 gikk også ginen Harahorn til topps i Bartender Spirits Awards i USA. Salget av Arvesølvet fatlagret akevitt har økt med 120 prosent på Vinmonopolet. Harahorn gin har økt med 50 prosent. 


Nelvik sammenlignet oppstarten av brenneriet med oppstarten av Se & Hør og forsamlingen humret av gamle historier og nye historier. Gjæstgiveriet serverte svinekotelett med gratinerte poteter etterpå. 

Nesten 40 presseveteraner møtte opp i annen etasje på Stortorvets Gjæstgiveri torsdag 12. mai 2022. Det var dekket langbord og tidligere Se & Hør-redaktør Odd Johan Nelvik pakket ut glitrende flasker med smaksprøver fra Det Norske Brenneriet. Restauratøren fortalte kort om stedets lange og morsomme historier før det ble skjenket smaksprøver fra Brenneriet. Stortorvets Gjæstgiveri holder til i et av byens eldste bygg og har vært serveringssted i mer enn 125 år. 

Mette Bugge - superveteran

10. mars var det møte i VG-huset med 25 pressevetanrer. Mette Bugge var dagens foredragsholder. Hun har vært journalist i Aftenposten i 44 år før hun begynte som frilanser 1. januar i år. I 2016 ble hun kåret til Årets seniorprofil i Norge og i fjor ga hun ut boken Senior. Veien  til et langt og lykkelig arbeidsliv. Mette tok oss med på den veien og fortalte om morsomme hendelser og observasjoner og hva som gjør at hun fortsatt stortrives i yrket.